Podróże z gatunku ‘food & wine’
Turystyka kulinarna szybko się rozwija. Wiele osób chce śladami wielkich mistrzów kuchni poznać świat od kuchni, a jak wiadomo jedzenie i dobry trunek najlepiej łączą ludzi i dają możliwość dobrego poznania społeczności lokalnej, jej kultury i obyczajów. Ludziom nie wystarczają już same zabytki na turystycznych szlakach, od wyjazdów oczekują głębszego poznania otaczającego ich świata. Dlatego wiele biur podróży oferuje wyjazdy turystyczne szlakami jednej z wielu kulinarnych kultur, jak np. kulinarny szlak Gruzji – lokalne jedzenie i gruzińskie wina, smak Węgier – również typowa dla tego kraju kuchnia i tamtejsze wina, tokaje, kulinarny szlak Andaluzji, czyli hiszpańskie tapas, sery, wina, a dla miłośników kawy wyjazd do Kolumbii połączony ze zwiedzanie plantacji kawy oraz pobytem w hacjendzie. Do Francji można pojechać na kurs gotowania, a tym samym poznać wspaniałą kuchnię francuską, a do Szkocji wybrać się na wycieczkę szlakiem historii szkockiej whisky, aby zrozumieć, dlaczego właśnie ten trunek podbił cały świat.